Veilig berichten versturen

Secure messagingAl eerder schreef ik over veilig berichten uitwisselen, ofwel ‘WhatsApp vs Telegram’ (hier en hier – in het Engels). Recent heeft WhatsApp zijn gebruiksvoorwaarden aangepast, waardoor account-informatie en andere metadata nu worden gedeeld met ‘de Facebook-familie’. Er wordt niet gevraagd of wij daarbij willen horen. Bedrijven kunnen ons binnenkort rechtstreeks gaan benaderen via WhatsApp. Er is nog wel een mogelijkheid voor opt-out, maar ook niet echt. Gelukkig zijn er verschillende alternatieven.

Telegram Messenger

Telegram MessengerIk vind Telegram nog steeds een redelijk alternatief. Het is zeker niet waterdicht, maar totnutoe heeft het niet aan datamining gedaan voor commerciële doeleinden. De optie ‘secret chat’ biedt end-to-end-encryptie. Standaard is de verbinding wel beveiligd, maar de inhoud van berichten is onderweg niet versleuteld. Toch bewaar je die dan wel weer versleuteld in de cloud. Waarop dan weer kan worden afgedongen dat niet valt uit te sluiten dat Telegram zelf daar eventueel toch via een omweg bij zou kunnen komen. Wat betreft de achtergronden: lees dit artikel op TechCrunch, of Telegrams eigen TechFAQ.

Telegram blijft voor mij een redelijk alternatief, omdat het wel de privacy respecteert en veel mogelijkheden biedt, zelfs meer dan WhatsApp. En inmiddels groeit de groep gebruikers flink, zodat je ook steeds meer mensen ermee bereiken kunt.

Signal Private Messaging

Signal Secure MessagingAls het je louter gaat om berichten versturen, met eventueel een document of mediabestand erbij, en veiligheid is je eerste eis, dan zou Signal een goed idee kunnen zijn. Alles wordt end-to-end versleuteld en de privacy wordt aan alle kanten beschermd. Edward Snowden vertrouwt het, dus dat zegt veel. Ook bij Bits of Freedom scoort Signal het hoogst.

Signal werkt alleen op Android- of iOS-apparaten, smartphones dus, en is gekoppeld aan je mobiele nummer. Berichten en bijlagen worden op jouw apparaat opgeslagen, dus je weet procies waar ze zijn. Maar wie jouw apparaat in handen krijgt, kan er dus ook bij. De app werkt rechttoe rechtaan en heeft niets overbodigs aan boord. Ik zou bv. wel wat meer mogelijkheden wensen, zoals voor het bewerken van de gegevens in het adresboek.

Signal Chromium-extensieSignal is dus typisch een smartphone app. Maar op de computer is er wel een mogelijkheid. In de Chromium browser kun je een extensie toevoegen voor Signal Private Messenger. Die synchroniseert je smartphone dan met je computer. Voor deze extensie kun je ook snelkoppelingen maken naar je bureaublad of startmenu. Dan start de extensie alsof het een zelfstandige applicatie is. Je moet deze app de eerste keer even koppelen aan je smartphone. Volg gewoon de instructies op je beeldscherm.

Signal telephonyTot slot: je kunt in Signal ook gewoon bellen. Ook dat verkeer is dan end-to-end versleuteld, ook voor je telecom provider. Heel veilig dus. (Dan moet de ontvanger natuurlijk ook Signal op zijn of haar apparaat hebben staan.)

Nadeel: nog niet zoveel mensen hebben Signal en het heeft niet zoveel mogelijkheden als Telegram, of zelfs WhatsApp. Maar het is wel superveilig.

En wat betreft internetveiligheid in het algemeen: kijk ook eens rond in de BoF Internet Toolbox. Daarin zijn heel veel nuttige tips te vinden!