Preken & getijden

Martin Luther King, I Have A Dresm
‘I have a dream’

Een kerkdienst is een levend gebeuren en een opgeschreven preek slechts een ingeblikte weergave. Maar soms wil iemand het toch nalezen en dan kan ik er meteen wat extra toelichting bij kwijt in voetnoten. Omdat de bijbelvertaling de eerste stap van schriftuitleg is, vermeld ik die erbij. Sinds het emeritaat ga ik in principe niet meer voor, maar sporadisch komt hier nog wat te staan. Scroll naar beneden om de preken te lezen en/of te downloaden. Reageren mag.

Getijden

Kloosters bestaan omwille van het dagelijks gebed, tot zevenmaal per dag. Zo staat het in de Regel van Benedictus en we noemen dat de getijden. De joodse traditie kende zulk dagelijks gebed al lang voordien. Jezus en de apostelen waren ermee vertrouwd en Joden bidden nog steeds driemaal per dag. En het vijfmaal daags bidden is uiteraard ook een van de zuilen van de islam.

Iona Abbey
Iona Abbey & St Martin’s Cross

In onze jaren bij The Iona Community hadden we elke dag een ochtend- en een avondgebed. Nadien zijn we het ochtendgebed blijven volhouden, omdat het goed is zo de dag te beginnen. Aanvankelijk gewoon in het Engels, daarna in het Nederlands. We gebruiken nog steeds elementen uit de Iona-liturgie, maar hebben onze eigen vorm gevonden. Met minder woorden en meer stilte vooral. Hier is een uitgebreide uitleg te vinden. Van tijd tot tijd worden daar meer of minder kleine aanpassingen in gemaakt, het laatst in november 2022.

Op dit moment volgens we de parasjot van Leviticus aan de hand van de uitleg van Jonathan Sacks in Leviticus, boek van het heilige (Middelburg: Skandalon, 2020).

Creative Commons-Licentie
Teksten van ds. Marien Grashoff zijn in licentie gegeven volgens een Creative Commons CC BY-ND 4.0-licentie.

Preken

Alle diensten in Wildervank zijn achteraf ook de beluisteren via Kerkomroep.nl.

Doopdienst 05-05-2024

Afscheidsdienst 01-10-2023