Markus-passie

Markus-passieHet is weer de tijd voor de Matthäus-Passion. Hoewel er meer is dan alleen Matteüs. Ook het lijdensverhaal van Markus is door Johann Sebastian Bach op muziek gezet, maar helaas is dat werk verloren gegaan. Niet getreurd, er zijn reconstructies van gemaakt, er is een versie van Bachs tijdgenoot Reinhard Keiser, en er zijn moderne versies, ook in het Nederlands. Keuze genoeg. Maar hoe lezen we de Markus-passie in de kerkdienst?

Die vraag kwam op doordat de kinderkerk dit jaar koos voor het paasproject van Vertel het maar. En dat volgt niet een bekend leesrooster, maar de verhalen uit het evangelie naar Markus. Daar worden geen lezingen uit het Oude Testament bij genoemd en evenmin psalmen. Zonder die wortels raakt de balans snel zoek en komt het evangelie los in de lucht te hangen. Of erger. Dus heb ik dat ‘leesrooster’ zelf maar gemaakt. Download het van onze oude website.