Stille e-mail

Ik ben een fan van Vivaldi. Het is inmiddels mijn enige webbrowser. Maar er moet uiteraard iets zijn om je te pesten. In het geval van  Vivaldi de onmogelijkheid, of de onwil, om ‘mailto:‘-links netjes af te handelen.

Uitleg: als je op een website op een link klikt waarachter een e-mailadres schuilgaat, dan zou je e-mailprogramma een nieuw berichtvenster moeten openen. In Firefox gebeurde dat ook, maar in Vivaldi niet. En de klachten daarover hebben al een lange geschiedenis, vrijwel vanaf de lancering van Vivaldi in 2016. Bijna pesterig.

Maar verheugt u! Stilletjes is het probleem opgelost, ik vermoed bij de laatste update naar versie 1.15.1147. Als ik nu klik op iets met een e-mailadres eraan vast, wordt keurig het berichtenvenster van KMail geopend. Geweldig!

En toevallig blijkt een van de mensen die deze ‘mailto:’ optie mogelijk maakten in 1998 Jamie Zawinski geweest te zijn, de man met een bloedhekel aan Microsoft, die nog steeds mijn prachtige verzameling retro-screensavers, XScreensaver, in de lucht houdt. De Linuxwereld is soms maar klein.