Hoe wijd en hoe klein is de wereld

In het afgelopen jaar was er voor de pakjesbezorgers geen doorkomen aan. We bestellen ons met elkaar helemaal suf. En het komt van overal op de wereld. Kleding bestellen we bij een Duits bedrijf, maar de labels vertellen van verre Aziatische landen waar het gemaakt wordt. Voor ons Zweedse knäckebrød bestellen we de speciale Zweedse trommeltjes. Cannabiszaden kunnen we netjes legaal bestellen in Amsterdam, wereldhoofdstad voor magisch roken. En seksartikelen komen uiteraard uit China (en Nederland werd al benauwd omdat die containerboot wekenlang vastzat in de file voor het Suezkanaal).

Maar dan komt tenslotte toch die pakjesbezorger. Gehaast, later dan de email ons wilde doen geloven, maar dragende de vreugde van het consumeren. En ons oog valt op het afzendadres. Kolham, Onderdendam, Oude Pekela, Veendam… En op slag wordt die globalisering straf ingeperkt. Grappig.

(Quizvraag voor lezers uit het wereldwijze westen des lands: waar liggen die plaatsen?)