M’n toetsenbord doet het niet

Logitech USB-receiverHeel irritant: ‘ineens’ hapert mijn toetsenbord. De muis reageert normaal, maar het toetsenbord lijkt zomaar te stoppen met het doorgeven van aanslagen. Om na 1-2 minuten weer te beginnen – maar dan wel met het vergeten van alle ingevoerde aanslagen tot dan toe. Hoe kan dat? Tja.

Ik werk met een draadloze combiset van toetsenbord en muis, een Logitech MK270. Uiteraard begin ik te zoeken waar het meestal schort: bij de batterijen. Die blijken nog prima te zijn.

Vervolgens update ik mijn Kubuntu distro, voor de zekerheid. Inderdaad is er net weer een kernel-firmware update. Maar daar kan het ook niet aan liggen, want er zit niets bij dat te maken heeft met invoerapparaten. Dan verwijder ik wat ongebruikte software, min of meer lukraak. Heeft er ook niets mee te maken.

Ik ‘startpage‘ op zoek naar mensen met eenzelfde probleem, maar kan niets vinden dat echt overeenkomt met het mijne. Ik probeer voorzichtig een paar trucjes die ik tegenkom, maar zonder resultaat.

Logitech MK270Als ik de volgende dag mijn computer start, werkt alles eerst normaal. Maar na een tijdje begint dat toetsenbord weer net zo te haperen. Zou de USB-ontvanger (dat kleine dingetje naast de muis) wel goed zijn ingeplugd? Ik kruip onder mijn bureau. En dan vind ik het probleem: de ontvanger  is behoorlijk warm. Aha!

Ik start opnieuw en ga naar de BIOS-instellingen. Om energie te besparen had ik de fans bij het onderdeel ‘Hardware Health Monitoring’ ingesteld op ‘Standard’. Dat koelt dus onvoldoende. Ik schaal op naar ‘Performance’ en voilà: toetsenbordprobleem opgelost.