Toetsenbordongein

Webapp ManagerLet op! Dit bericht is bijgewerkt. Want de vork zat toch anders in de steel…

Het mooie van Linux is dat er altijd wel weer handige apps zijn te vinden voor specifieke taken. Dat is immers de basisfilosofie van dit platform: doe niet alles tegelijk, maar doe je taak zo goed mogelijk. Zo vond ik Webapp Manager, waarmee je een URL kunt laten werken als zelfstandige app. Heel simpel: je geeft de URL en Webapp Manager maakt daarvoor een apart profiel aan binnen de webbrowser van je keuze. In mijn geval is dat Firefox, maar de Google Chrome-familie wordt evengoed bediend. Lees hier een uitgebreide uitleg (net niet perfect vertaald uit het Spaans).

Waarom is een webapp handig? Op deze manier houd je alles wat je via die URL doet gescheiden van je verdere internet-activiteiten. Zo lees ik mijn digitale krant los van verdere zoekacties die ik in een ander Firefox-venster uitvoer. En zo houd ik ook mijn Synology Disk Station Manager afgeschermd van websites die ik bezoek. Goed voor de privacy en veiligheid.

But alas, Horatio! Mijn toetsenbord ging raar doen. Onaangekondigd pauzeerde dat voor een halve of een hele minuut. Erg vervelend als wat je typt niet doorkomt en hele delen tekst in het niets verdwijnen. Nog vervelender als je probeert correct je wachtwoord in te tikken. Het gebeurde bij het werken in Firefox, maar ook in andere applicaties. Zelfs in de terminal.

Na wat zoekwerk was mijn conclusie dat de steeds openstaande webapp voor Synology DSM de boosdoener was. Wanneer ik alleen de krant lees in de webapp, is er geen probleem. Workaround: de Synology DSM alleen openen als ik die nodig heb en daarna weer sluiten. Opgelost – en die handige Webapp Manager kan ik toch blijven gebruiken.

Of het probleem nu echt zit bij de Webapp Manager, bij Firefox of bij de libinput-driver, of bij de communicatie daartussen, dat weet ik niet.

… En of dit er iets mee te maken heeft? Herstarten uit de slaapstand doet Kubuntu nu ook weer zonder problemen.

…maar het zat toch anders

[aanvulling van 3 maart 2024]

Het toetsenbordprobleem bleef toch terugkomen. Gelukkig heb ik een schoonzoon met meer technisch inzicht. Het steeds weer haperen van het toetsenbord had een louter elektrische oorzaak. De USB-adapter voor het draadloze toetsenbord en de muis zat rechtstreeks in de PC. Die heeft een metalen kast en een metalen achterkant – ergo, een perfecte kooi van Faraday. De statische elektriciteit bouwde iedere keer op waardoor de draadloze verbinding gestoord werd. Dus de adapter rap in een (plastic) externe USB-hub gestoken en toen was het probleem echt opgelost. En ik weet nu waarom gamers altijd muis en toetsenbord aan een draadje hebben hangen.

Maar met Webapp Manager stuitte ik op een ander probleem.