A fair call 2

LimescoNogmaals over eerlijk bellen. Ditmaal in het Nederlands, want het gaat om een Nederlands project. Limesco is de naam. Een mobiele provider met idealen. Dat zoiets nog bestaat, zou je verzuchten. Het is het idee van een groepje tech geeks – en het idee werkt.

Alle providers willen je een bundel verkopen. Als je meer verbruikt dan die bundel, wordt je meteen gestraft met fors oplopende tarieven. Je zorgt er dus wel voor binnen je bundel te blijven. Die voorgekookte bundels zijn vantevoren volledig uitgedokterd door de providers, met als hoofddoel: verkopen! Dus betaal je altijd (veel) meer dan je verbruikt. Bij Limesco koop je geen bundel, maar je betaalt precies voor wat je verbruikt. Per saldo blijkt dat bijna altijd goedkoper te zijn. Alles wat je nodig hebt is een mobiele telefoon bevrijd van simlock, zoals bijvoorbeeld een Fairphone. Limesco zet desgewenst je bestaande nummer over van je huidige provider en stuurt je een SIM-kaart toe. Tijdelijk is die ingesteld op een T-Mobile-nummer, totdat je nummer echt is verhuisd naar Limesco.

Daarnaast is het team van Limesco hevig geïnteresseerd in technologische vernieuwing. Omdat dat positief bijdraagt aan de gebruikerservaring. Omdat gebruikers zo zelf baas kunnen zijn over hun telecom. Omdat uitwisselen van ideeën voor iedereen voordelig is. Dus kun je je Limesco-dienst nu al koppelen aan je eigen SIP-server, desgewenst in je eigen cloud, je kunt betalen met Bitcoin en uiteraard kun je al je eigen vindingen aanbieden voor de Limesco-infrastructuur. En natuurlijk kun je kennis delen. Hier is een kleine bijdrage van mij.

Dataverkeer via Limesco

Om je dataverkeer via de SIM van Limesco te laten lopen moet je zelf even wat instellen en dat wordt hier uitgelegd. Maar in mijn geval – een Fairphone FP1U met Android 4.2.2 ‘Jelly Bean’ – ging het net even anders dan op de webpagina wordt uitgelegd. Het kwam allemaal wel goed, maar gemakshalve leg ik het hier nog even uit. Voor ‘de gewone gebruiker’, zal ik maar zeggen, zo iemand als ik…

Voor de duidelijkheid eerst dit. Bij ‘Instellingen’ > ‘SIM-beheer’ verwijst de ingang ‘Gegevensverbinding’ enkel naar de SIM-kaart die gebruikt moet worden voor het dataverkeer. Vanwege de dual SIM-optie moet je hier kunnen kiezen, maar hoe het dataverkeer technisch verlopen moet, wordt hier niet ingesteld.

Bij ‘Instellingen’ > ‘Datagebruik’ kun je volgen hoeveel data er verplaatst is, hetzij via een van de SIM-kaarten, hetzij via de WiFi. En zulks netjes uitgesplitst over de diverse apps.

Maar om de Limesco SIM-kaart voor dataverkeer in te stellen, moet je eerst een nieuwe APN aanmaken. Dat gaat als volgt.

  • Ga naar ‘Instellingen > ‘Meer…’ > ‘Mobiele netwerken’. Daar zie je ook weer de ingang ‘Gegevensverbinding’ uit ‘SIM-beheer’ en kun je dus zo nodig kiezen langs welke SIM je data mogen stromen.
  • Maar ga verder naar ‘Namen toegangspunten’ en kies de juiste provider uit. Druk dan op de knop ‘Menu’ en kies ‘Nieuwe APN’. Daar vind je een rijtje instelmogelijkheden. Vul die als volgt in.
Naam: Limes (of elke andere naam naar keuze)
APN: basic.internet.spmb.data
APN-type: default
Proxy: <Niet ingesteld>
Poort: <Niet ingesteld>
Gebruikersnaam: <Niet ingesteld>
Wachtwoord: <Niet ingesteld>
Server: <Niet ingesteld>
MMSC: <Niet ingesteld>
MMS-proxy: <Niet ingesteld>
MMS-poort: <Niet ingesteld>
MMC: 204
MNC: 16
Verificatietype: Geen
APN-protocol: IPv4
Roamingprotocol voor APN: IPv4
APN inschakelen/uitschakelen: [aangevinkt]
    (zodat er staat 'APN ingeschakeld')
Drager: Niet opgegeven

Zoals gezegd in de Limesco-wiki komt de ingang ‘MMS-protocol’ niet voor in het rijtje van deze Android-versie. Maar inderdaad, alles werkt toch gewoon.

Tot zover mijn kleine bijdrage aan een uitstekend mobiel initiatief. We bellen…