De (mooiste) paden op

OsmAnd+
OsmAnd+ navigatie-app

Groningen krijgt steeds meer mooie wandelgelegenheden. Wie over de N372 van Hoogkerk naar Peize rijdt vermoedt dat in de richting van het Leekstermeer alleen wat saai open land ligt. Het gebied heeft de naam ook niet mee: De Onlanden. Maar zoek Roderwolde op, parkeer die auto en trek je wandelschoenen aan. Onderga de wijdse luchten, bewandel de graskaden, verken het weide- en moerasland vol met vogels en merk op hoe weinig je hoort en ziet van de stad of de snelweg.

Hoe vind je je weg? Ik gebruik nog steeds graag mijn oude kaartenmap, compleet met kompas en curvimeter. (Die van Recta zijn niet meer te krijgen, maar Suunto en Silva hebben ze nog.) Altijd overzichtelijk, alles bij de hand en geen geklier met batterijen of signalen. Maar ik heb toch ook mijn Android smartphone bij me, bewapend met GPS en de navigatie-app OsmAnd+. Daar is ook een gratis versie van, die prima werkt, maar voor een paar euro kun je meer kaarten downloaden en steun je het project. De basis voor deze app is het kaartenbestand van OpenStreetMap, een open-source community-project. Iedereen kan daar een account aanmaken en daadwerkelijk bijdragen aan het kaartmateriaal. Desgewenst zelfs direct terwijl je onderweg bent. Ik vergelijk lopendeweg de vertrouwde papieren kaart en de nieuwerwetse app.

Papierwerk

VVV-kaart GroningenDe VVV-kaart (Falk, Groningen, 1:50.000) is nuttig voor fietsers, maar mist rond tussen Roderwolde en het Leekstermeer nou net de mooiste wandelpaden. Die kaart laat ik dus thuis.

 

 

 

 

Staatsbosbeheer-kaart WesterkwartierDe Staatsbosbeheer-kaart (Falk, Westerkwartier, 1:35.000) is een stuk bruikbaarder. Er zijn ook her en der wandelroutes op ingetekend. Daarvan maak ik gebruik bij de voorbereiding van deze wandeling en de kaart gaat mee in de kaartenmap.

Maar onderweg kom ik onverwachte verrassingen tegen. Zo kun je van het oostelijk einde van Sandebuur echt niet naar de Rodervaart lopen. De aangegeven route is, hoewel op papier gedrukt, geheel virtueel. En de mooie graspaden rond de zuidwest-hoek van het Leekstermeer staan er nou net weer niet op.

Ik vermoed dat de Staatsbosbeheer-kaart nog niet is bijgewerkt na de recente herstructurering van het gebied. Dat kost tijd, en bij commerciële producties ook altijd geld. Papier is geduldig, maar ook een beetje traag.

Virtuele werkelijkheid

De virtuele werkelijkheid van OsmAnd+ blijkt heel wat realistischer. Alle paden en paadjes staan er keurig op. Ook is aangegeven waar grasland is en waar het moeras is (geworden). Mijn GPS geeft nauwkeurig aan waar we zijn. Zelfs al is het beeldscherm maar klein en kan het zonlicht het aflezen lastig maken, dan nog verslaat deze app echt mijn geliefde papieren kaart. Meer informatie – bijvoorbeeld ook de bankjes waar je lekker kunt pauzeren – een mooi kaartbeeld en helemaal up-to-date. De open-source community heeft uitstekend werk geleverd!

Voor de goede orde: wie graag zijn volledige databundel verstookt, kan met OsmAnd+ online kaarten gebruiken. Slimmer is het om thuis via de Wifi alvast die kaarten te downloaden, zodat je die in elk geval beschikbaar je hebt, ook als onderweg het mobiele netwerk het laat afweten. Het kost wel gauw een paar Gb op je geheugenkaartje, dus misschien moet je daar een wat grotere voor aanschaffen.

Ik gebruikte OsmAnd+ op mijn smartphone. Uiteraard draait het precies zo op een tablet. Het grotere beeldscherm daarvan maakt het leven dan aantoonbaar aangenamer. En mijn tablet past weer keurig in mijn kaartenmap, dus wellicht ga ik dat later nog eens proberen.

En thuis op de PC

OpenStreetMap op de PCWeer thuis kijk ik nog even op de PC. OpenStreetMap toont daar uiteraard precies dezelfde kaart als ik onderweg op mijn smartphone had. Het gebruiksgemak is merkbaar spartaanser dan bij GoogleMaps, maar het kaartbeeld is stukken mooier en informatiever. Dit is een echte kaart.

 

GoogleMaps op de PCGoogleMaps gebruik ik vaak. De nieuwe versie is wat slomer dan de oude, maar het kaartbeeld is er wel op vooruitgegaan. Helaas laat tussen Roderwolde en het Leekstermeer Google mij als wandelaar grondig in de steek. Geen enkel wandelpad is er te zien. Ook de foto’s van Earth lopen jaren achter. Daar heeft de wandelaar vandaag dus niets aan.

Conclusie

De kaartenmap gaat de volgende keer gewoon weer mee. Waarschijnlijk toch weer met een papieren kaart erin. Maar de smartphone is zeker ook van de partij, met GPS en OpenStreetMap. Misschien komt die tablet ook nog eens. Maar wellicht wordt dat op den duur toch wat zwaar om de nek. We zullen zien.

En hoe mooi is het bij Sandebuur? Zo mooi ongeveer:

De Onlanden bij Gemaal Rodervaart